העמותה לחקר משפחות הורוביץ


בשיתוף בית התפוצות

והמכון לחקר המורשת של המשפחה היהודית

דף מידע על העמותה

מטרות של העמותה לחקר משפחות הורוביץ הן לאסוף ולתעד ידע על חלקם של בני משפחות הורוביץ בתולדות ישראל, וליצור קשר בין ענפי המשפחה השונים. פעילות העמותה מכוונת לכל ענפי משפחות הורוביץ ששמם נכתב כיום בצורות שונות - איש-הורוביץ, הורוויץ, הורביץ, הורוביץ, אורביץ, גורביץ, וקרוביהן. משימה מיוחדת היא חידוש הקשר עם בני משפחות גורביץ שהיו מנותקים במשך מספר דורות מאחיהם בארצות המערב.

להשגת מטרות אלה מקיימת העמותה ימי עיון וכנסים ברמה ארצית ובינלאומית, מארגנת סיורים במקומות הקשורים לפעילות בני המשפחה, מוציאה לאור פרסומים בנושאים תרבותיים והיסטוריים ("בני הורוביץ"), ויוזמת פעילויות המיועדות להנחיל את מורשת המשפחה.

העמותה, שהוקמה בשיתוף המכון לחקר המורשת של המשפחה היהודית ובית התפוצות, נרשמה כדין אצל רשם העמותות ב-1991 (עמותה מס' 58-019-634-3).

מוסדותיה הנבחרים מקיימים פגישות לעתים מזומנות.

תולדות המשפחה: על פי מסורת המשפחה, שם המשפחה הורוביץ קשור לעיירה הורוביצה, ליד פראג, בבוהמיה, שם הורשו להתישב במאה ה-15 יהודים שגורשו מספרד. בני המשפחה חיו תחילה באזור פראג ומשם התפזרו במזרח ובמרכז אירופה; מייסדי השושלת היו לוויים, אך בהמשך הצטרפו אליה גם לא-לוויים דרך קשרי נשואים.

אחת הדמויות המרתקות בתולדות המשפחה היה הרב והוגה-הדעות ישעיהו הלוי איש-הורוביץ (השל"ה הקדוש, מחבר הספר "שני לוחות הברית") אשר עלה מפראג לירושלים ב-1621 ולאחר מותו נטמן באחוזת הקבר של הרמב"ם בטבריה.

רבנים, סופרים ופרנסי קהילות מבני הורוביץ פעלו באירופה במשך מאות שנים, ופעילותם מתועדת היטב. לצערנו, רבים מבני המשפחה נספו בשואה. מבין המוני היהודים שהיגרו מעבר לים, ויסדו שם קהילות ומפעלים ניכרים גם כן בני הורוביץ.

בני הורוביץ תפשו מקום חשוב בתנועה הציונית ובעליות לארץ-ישראל. הם נמנו עם מקימי המושבות וההתיישבות העובדת. מוכרים השמות של צבי הורביץ, איש ביל"ו וממייסדי גדרה, של נחום הורביץ, איש כפר-גלעדי וממייסדי "השומר", של דוד הורוביץ אשר החל את דרכו בארץ בקיבוץ בית אלפא ובהמשך הניח את היסודות של כלכלת מדינת ישראל ונעשה הנגיד הראשון של בנק ישראל, וכן של יגאל הורביץ, שר האוצר.

רבים מבני הורוביץ השתתפו במערכות ישראל; פועלו של זרובבל הורוביץ זיכה אותו לאות הגבורה במלחמת העצמאות.

בדורות האחרונים מצויים בני הורוביץ מעורבים בכל תחומי התרבות, המדע, הכלכלה והתקשורת, בעולם כולו. בני משפחות גורביץ היו פעילים חשובים בברית המועצות לשעבר, וסבלו מרדיפות היהודים של המשטר. בשנים האחרונות השתקעו הרבה בני גורביץ בישראל וממלאים תפקיד ניכר בחיי התרבות והכלכלה של המדינה.

פעילות: העמותה קיימה עד כה 14 כנסים וימי-עיון, לרבות כנס בינלאומי של בני משפחות הורוביץ אשר התקיים בתל-אביב ב-1996, ואיפשר מפגש מרגש בין בני המשפחה החיים בישראל ובחו"ל.

בין פעילויות השנים האחרונות נציין:

ביוני 1998 - כנס יובל המדינה, לזכר לוחמים בני הורוביץ, בנובמבר 1998 - סיור בחבל יהודה בעקבות בני הורוביץ במלחמת העצמאות, ובדצמבר 1998 - כנס חנוכה מוקדש לתולדות צבי הורביץ, בהשתתפות בני משפחתו מגדרה. בכנס נערך טקס הענקת פרס לתלמיד שכתב עבודה בנושא זה.

במאי 1999- טיול בגליל עם ביקור בבית-ספר ע"ש הורוביץ בכרמיאל, ולמפעל תעשיה במעלות בבעלות צאצאי משפחת הורוביץ מטבריה, ביוני 1999 התקיים בבית התפוצות ערב-עיון בנושא "התור הזהב של יהדות פראג" שאורגן במשותף עם בני משפחות נוספות הקשורות לפראג, ובנובמבר 1999 – טיול לאזור אחר של הגליל, כולל ביקור במושבה מיגדל שע"י הכנרת, בבית הראשונים ע"ש הורביץ, ועלייה לקבר של השל"ה בטבריה שם נחנכה המצבה ששופצה ביוזמת העמותה.

בפברואר 2000 נערך מפגש היכרות מרגש בין בני הורוביץ ותיקי הארץ ובני גורביץ שעלו לארץ בעשור האחרון, ובספטמבר 2000 התקיים כנס מרשים על חלקם של משפחות הורוביץ ואחרות "בתור הזהב של יהדות פולין".

עידכון אביב 2001

לקבלת פרטים ולהרשמה נא לפנות:
מזכירות העמותה לחקר משפחות הורוביץ, בית התנ"ך
שדרות רוטשילד 16, תל-אביב 66881

Map

טל. 5177760 / 5166393 -03
03- פקס 5107661